Moet ik voor het plaatsen van een dakraam een vergunning aanvragen?

Wilt u van uw zolder een extra slaapkamer maken, maar vindt u dat er onvoldoende daglicht aanwezig is om de zolder tot een leefbare omgeving om te toveren? Kies er dan voor om een dakraam te laten plaatsen. Zo heeft u in een klap meer natuurlijk licht in de ruimte. Alleen nu hoor ik u al denken: ‘Dan moet ik zeker voor een dakraam plaatsen een vergunning aanvragen?’. Maar dat is in de meeste gevallen niet zo, dus wilt u meer weten over vergunningsvrij een dakraam plaatsen of heeft u vragen over hoe u een vergunningsaanvraag het beste kunt aanpakken? Stop dan met verder zoeken en lees dit artikel om op al uw vragen een antwoord te krijgen.

Mag u vergunningvrij een dakraam plaatsen?

In de wet staat dat er onderscheid wordt gemaakt tussen dakramen en dakkapellen. De regels voor een dakraam zijn dat het raam minder dan 60 cm uit mag steken, anders zal deze gezien worden als een dakkapel. Voor de rest is het van belang dat het dakraam meer dan 50 cm van de dakrand af ligt. Als er aan beide eisen voldaan wordt, mag u zonder vergunning een dakraam plaatsen.

Aan de voorzijde van de woning mag een dakraam zonder vergunning geplaatst worden mits deze niet boven het dak oppervlak uitsteekt. Als u een plat dak heeft hoeft u vrijwel nooit een vergunning aan te vragen voor het plaatsen van een dakraam aan de achter- of zijkant van uw woning. Dit is alleen nodig als de kant aan een openbare weg of aan een openbaar gebied grenst.

Wel zijn er uitzonderingen gemaakt voor het vergunningsvrij plaatsen van een dakraam. Een uitzondering hiervan is een monumentaal pand, hier moet u vrijwel altijd een omgevingsvergunning voor aanvragen. Bij het verbouwen binnen een beschermd stads- of dorpsgezicht moet er contact op worden genomen met de gemeente. Deze zullen bepalen of er een vergunning wordt afgegeven.

Vergunning aanvraag doen

Het aanvragen van een vergunning voor een dakraam kan een langdurig en kostbaar traject zijn. Daardoor is het verstandig om vooraf te onderzoeken of een vergunning aanvraag wel nodig is. Op het moment dat de vergunning toch aangevraagd moet worden zijn er een aantal aspecten waar op moet worden gelet:

  • Controleer of er een aanvraag voor een omgevingsvergunning gedaan moet worden. Dit kan met behulp van de bovengenoemde informatie of via een online omgevingsvergunning check.
  • Doe een aanvraag bij de gemeente of via het omgevingsloket.
  • Een omgevingsvergunning kost gemiddeld 2% van de bouwkosten, verder moet er voor een aanvraag voorbereidingen worden getroffen zoals tekeningen en begeleiding binnen de vergunningsaanvraag. Reken dus gemiddeld 10% van het totaalbedrag voor het aanvragen van een omgevingsvergunning.
  • De proceduretijd van een omgevingsvergunning is 8 weken, wanneer deze complexer is bij bijvoorbeeld een monumentaal pand kan deze nogmaals met 6 weken worden verlengd. Na deze 6 weken is er nog eens 6 weken gereserveerd voor het bezwaarschrift. Dat wil zeggen dat er na het besluit nog 6 weken de tijd is om beroep te doen op deze uitspraak. Bij een monumentaal pand of bij een beschermd stads- of dorpsgezicht is het verplicht om het bezwaartermijn af te wachten.

Service & contact

We staan 24/7 voor u klaar

Stel uw vraag direct online!

Chat met ons

Bezorgkosten

Nederland VELUX raamdecoratie € 7,95

België VELUX raamdecoratie € 17,50

Fakro raamdecoratie - vlizotrap gratis

Advies nodig?

Vraag & antwoord service?

E-mail verkoop@dakraampje.nl

T: 026-3232918 ma - vrij : 10.00 - 16.00

Copyright © 2021 Heuveling Dakgroep BV